Omgeving

Salviac en omgeving

Het mooie oude plaatsje Salviac ligt op de grens van de twee wonderschone departementen Lot en Dordogne, op nog geen 20 km van de rivier de Dordogne. In Salviac kunt u terecht voor alle dagelijkse benodigdheden. Rondom de kerk, midden in het centrum, vindt u de bakker, supermarkt, bank, postkantoor, markt etc. Ook kunt u hier tennissen.

De bereikbaarheid van plaatsen in de omgeving is gemakkelijk. Het middeleeuwse en zeer levendige Gourdon ligt op slechts 13 km en in ca. 15 min. bent u met de auto in het adembenemende stukje Dordogne aan weerszijden van de gelijknamige rivier, met de schattige straatje van Sarlat, die veel gebruikt
worden als lokatie voor filmopnamen.

Het Château Beynac, het imposante vestingplaatsje Domme, hoog boven de rivier zwevend, met een werkelijk prachtig uitzicht. La Roque-Gagéac aan de voet van de ruige rotswand, waarvandaan u een boottochtje kunt maken om vanaf het water de hooggelegen middeleeuwse kastelen te bewonderen. Of u verkent de rustig stromende Dordogne per kano; u kiest uw afstand en u wordt teruggebracht naar uw vertrekpunt.

Ook het gebied van de Lot biedt een veelheid aan mogelijkheden. Zoals Cahors (33 km) met zijn Pont Valentré, de middeleeuwse vestingbrug over rivier de Lot, en zijn beroemde wijnkastelen (proeven!). In de richting Fumel het Château de Bonaguil.

Het wereldberoemde Rocamadour (46 km)
De befaamde ondergrondse rivier Gouffre de Padirac, de grotten van Lacave of gewoon een tochtje door het prachtige landschap van de Lot.
U kunt het allemaal zelf gaan ontdekken.
Dicht bij Salviac liggen meertjes (Dégagnac 4 km en Cazals 7 km) met strandjes, waar u heerlijk kunt zwemmen, waterfietsen en windsurfen. Rondom Salviac liggen mooie bossen met talloze wandelmogelijkheden. Twee golfbanen op korte rijafstand (Vitrac 23 km en Siorac 28 km).

Markten in de Dordogne
Een bezoek aan de markt (La Marché) is bijzonder. Van zeer commerciële toeristische kramen tot de boer of boerin met eigen producten.
De markt is voor de bewoners uit de omgeving een plaats om familie en vrienden te ontmoeten, de laatste nieuwtjes uit te wisselen en verse producten te kopen. Van eieren tot levende kippen en kuikens, schrik dus niet, verse groenten en fruit, vlees, olijven en kruiden, walnotenproducten, speciaal brood, verse geitenkaasjes, maar ook kleding, huishoudelijke artikelen en exotische waren. Ook kramen met uitsluitend biologisch geteelde producten zijn steeds meer te vinden. Het is een bonte verzameling van de bevolking, marktkraamhouders en toeristen. En als toerist krijg je een warm gevoel, het is gezellig en er gebeurt veel.

Marktdagen in de Dordogne.
Wij maken u erop attent dat dit lang niet alle marktdagen zijn in de Dordogne. Het gaat hier om de grotere markten en de bekendere plaatsen. Ook ’s zomers zijn er vaak meerdere marktdagen in een plaats of seizoengebonden markten.
Donderdag : SALVIAC
Zondag : CAZALS

De brocante (foire)markt en vide-greniers, antiek en curiosa markt en rommelmarkten zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken.
Van alles en nog wat is er te vinden en altijd een gezellige drukte. Waar en wanneer wordt meestal via affiches of flyers achter de ruitenwisser bekend gemaakt.. De plaatselijke VVV zal u zeker verder kunnen informeren. En dat ene unieke stuk kunt u misschien wel vinden. Afdingen is een gewoonte. Zelfs als u de taal niet beheerst kunt u met gebarentaal of een velletje papier een heel eind komen.
De marché nocturne of marché gourmand zijn de markten die in de zomermaanden worden gehouden aan het einde van de dag.
Neem eventueel zelf bestek mee (plastic bestek krijgt men gratis of is te koop) een bord en een glas en laat u verrassen door de plaatselijke slager met zijn heerlijke stukje vlees van de barbecue, een salade, patatjes of pommes sarladiënnes een stukje kaas of gewoon een lekker stuk brood, een glaasje wijn en dan plaats nemen aan een van de lange tafels die zijn opgesteld. En na afloop natuurlijk een nagerecht. Meestal is er een artiest of muziekgroep die de sfeer alleen nog maar verhoogd.

Domaine Les Plantades, LIEU DIT LATGE, 46340 Salviac France, info@domaine-lesplantades.nl